Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkinci el araçları satın almadan önce hasarlı olup olmadığının öğrenilmesi önemlidir zira hasarlı araçların satış fiyatı, hasarsız olanlara göre daha düşüktür ve bu nedenle hasar kaydı sorgulama işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde ağır hasarı olan bir aracın hasarsız araç fiyatına satın alınabilmesi mümkündür. Özellikle yaz aylarına yaklaşılırken ikinci el araç alım satımı artmaktadır. Bu durumu fırsat bilenlerin de araç fiyatlarına zam yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle ikinci el araç almayı düşünenlere satın alma işlemlerini kış aylarında yapması tavsiye edilmektedir. Araç alırken hasar kaydı da kesinlikle incelenmelidir. Kaza geçirip hasara uğramış araçların değerinin düşmemesi için kasko ya da trafik sigortası şirketine bildirmedikleri, böylece araçları hasarsız olarak satmaya çalıştıkları bilinmektedir. Ancak Türkiye’de araçta hasarın olup olmadığını anlayabilmek söz konusudur.

Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

İkinci el aracın internet sitesinden satın alınması durumunda plakasının açık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Plakası açık olan aracın hasar kaydını sorgulamak kolaydır. Bunun için aracı plakası 5664 SMS servisine yollanmalıdır. Bu SMS’e kısa süre içinde cevap verilmekte, aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı bildirilmektedir. Hasar kaydı sorgulama işlemi yapılırken aracın 2003 yılından daha eski olması durumunda herhangi bir veri ile karşılaşılması mümkün değildir. Çünkü sistem, 2003 yılından sonra meydana gelen kazaları kapsamaktadır. Ücret ödemeden de hasar kaydın sorgulanması mümkündür. Bunun için işlemin tramer üzerinden yapılması gereklidir. Ancak SMS ile yapıldığında 7 TL ücret ödenmektedir. Aracın plakasından borç sorgulaması yapılabilmektedir. Bunun için Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezi’nin internet adresi olan sbm.org.tr web sitesindeki online işlemlerden kaza tespit tutanağının sorgulaması yapılabilmektedir. Merkezin internet sitesi üzerinden plaka ve sigortalı vergi kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve sürücü TC kimlik numarası ile sorgulama ve plaka ile sigortalı TC kimlik numarası ile sorgulama ve itiraz etme işlemleri yapılabilmektedir.

Hasar Kaydı Sorgularken Neler Yapılmalı?

Hasar kaydı sorgularken ilk dikkat edilmesi gereken husus, plaka ile araç bilgilerinin uyuşup uyuşmamasıdır. Bazı satıcıların çeşitli hilelere başvurduğu, satış bedelinin tamamını aldığında ise plakayı değiştirdiği ve böylece araç satın alanları dolandırdıkları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle araç satın alırken hasar kaydı sorgu sonucunun titizlikle incelenmesi gereklidir. Gerek sahibinden gerekse galeriden satın alınan ikinci el araçlarda hasar kaydı sorgulama işleminin yapılması gereklidir. Sıfır araçlarda hasar kaydının sorgulanmasına gerek görülmemektedir. 2003 yılından sonraki ikinci el araç alımlarında ise olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmamak için hasarın olup olmadığı soruşturulmalıdır.