İdari Takip ve Adli Takip Nedir

Bankalar ile olan ilişkilerimizde ortaya çıkan olumsuzluklar bizi bir takım takip süreçlerine dahil eder. Çünkü bankalara olan bir borcumuz söz konusudur ve bu borcumuzun geri ödenmemesi durumunda banka kendi önlemlerini almaya başlar. Bu önlemler öncelikle kişiye bildirimlerin sağlanması ile başlar ve ardından yasal bir sürece dönüşür. Biz bu yazımızda bankalar ile olumsuz ilişkileri sonucunda idari takip ve kanuni takip nedir konularını merak edenler için yanıt sağlamaya çalışacağız.

İDARİ TAKİP NEDİR?

Bankalardan bir kredi kullandığımızda veya kredi kartı harcaması yaptığımızda bankaya aylık olarak bir taksit ödemesi yapmamız gerekir. Banka bize bu ödemeyi bir ekstre olarak sunar ve biz de borcumuzu bu ekstreye bağlı olarak öderiz. İlk ay bize sağlanan bildirime karşın bir ödeme yapmadığımızda ikinci ay bize ekstre ile birlikte ödenmemiş borç bildirimi ve gecikme faizi sunulur. Hemen ardından ödemenin gerekliliği aktarılır. 60 gün bu şekilde geçtikten sonra 90. güne girildiğinde üçüncü ekstre ile birlikte ödeme için bir süre tanımlanır. Bu süre genellikle 7 gündür. Eğer ödemenin yapıldığı 90. günün sonunda bankanın talep ettiği sürede banka şubesine gidilmez yada ödeme yapılmaz ise idari takip başlatılır. Bu süre içerisinde bankaya  giderek borcu yeniden yapılandırmanız sonrasında eğer yine ödememeye devam ederseniz veya şubeye gitmezseniz artık süreç kanuni takibe taşınır. Böylelikle idari takip nedir ele almış olduk.

KANUNİ TAKİP NEDİR?

Bankaların idari takip süreci sonrasında başlatılan kanuni takip nedir sorusunun yanıtı artık tüketici için bir yasal risk sürecinin başladığı anlamına gelir. Bu takip sürecinin başlaması artık bankanın müşterisi ile olan sorunlu ilişkisini bankaya taşıması anlamına gelir. Banka, kuruma olan borcunuzu ve borcu ödemediğinize dair belgeleri mahkemeye ibraz eder. Sürecin başlamasının ardından artık müşteri kati suretle bankanın muhatabı olamaz ve doğrudan mahkemeler ile temas kurarak süreci yönetmesi gerekir. Mahkemeye çıkarılan kişiden borcunu ödemesi talep edilir ve borcun ödenmemesi durumunda artık ilgili kişi icralık olur ve haciz durumu ile karşı karşıya kalır.