KDV Nasıl Hesaplanır?

Katma Değer Vergisi (KDV), 1 Ocak 1985 yılında uygulamaya konulmuştur ve o tarihten beri gerek vergi mükellefleri gerekse muhasebe öğrencileri KDV nasıl hesaplanır sorusunu sorar. KDV, alım satım işlemlerinde farklı oranlarda uygulanan bir vergidir. Devlet, bazı istisna mallar hariç neredeyse yapılan tüm harcamalar üzerinden belli bir oranda KDV alır. KDV oranları, yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanır. Şirketler elde ettikleri kara göre KDV ödemesi yapar ancak nihayetinde son kullanıcı öder. Yani bir ürünün KDV’si tüketen ya da kullanan tarafından ödenir. KDV, zirai, sanayi, ticari ve serbest meslek çalışmalarındaki hizmet ve ürün satışlarından, mal ve hizmet ithalatçılarından, telefon, posta televizyon ve radyo hizmetlerinden, piyango ve diğer şans oyunlarından, konser ve gösterilerden, açık artırma ile satış yapılan yerlerle gümrük depolarındaki satışlardan belli oranda KDV alınır.

KDV Beyanı ve Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Hizmet ya da satış yapan işletmeler, beyannamelerini aylık olarak veriyorsa, bir ayın beyannamesini takip eden ayın en fazla 24’üncü günü mesai saatinin bitişine kadar vermelidir. KDV ödemeleri, beyannamenin verildiği ayın en geç 26’ıncı iş günü bitimine kadar yapılmalıdır. Nihai kullanıcı yani tüketici ise hizmet ya da malı alırken KDV’yi peşin olarak öder. Her ülkede farklı KDV oranları vardır. Ülkemizde ise ekmek ve benzeri temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 1’dir. Unlu mamullerin haricindeki lüks olarak kabul edilmeyen süt, yumurta, peynir ve benzeri temel tüketim mallarından alınan KDV yüzde 8’dir. Temel tüketim maddesi olarak sayılmayan beyaz eşyalardan, mobilyalardan, zorunlu gıda dışında olan gıdalardan yüzde 18 oranında KDV alınır. Pırlanta ve benzeri ürünlere KDV uygulanmaz. KDV nasıl hesaplanır denildiğinde de malın satış fiyatının üzerine KDV yüzdesinin eklendiği belirtilir.

KDV Hesaplaması Basit midir?

KDV hesaplaması için basit matematik bilgisi yeterlidir. Sadece KDV tutarının hesaplanması durumunda, KDV hesaplaması yapılacak olan tutar net olarak ele alınmalıdır. KDV yasal olarak yüzde 1, yüzde 8 ya da yüzde 18’dir. Satış tutarının yüzdesi alınır. Örneğin 100 liraya satılan ve KDV oranı yüzde 18 olan bir ürünün KDV’si hesaplanırken, 100×0,18=18 sonucu bulunur. Bu hesaplamaya göre ürünün KDV’li satışı 118 TL olur. KDV nasıl hesaplanır denildiğinde basit bir formülle et sonucun bulunduğunu söylemek mümkündür. Ürün ya da hizmet hangi KDV oranı ile satılırsa satılsın temel olarak yapılacak işlem aynıdır. O halde yapacağınız tüm araştırmaların yanı sıra sitemizden de kapsamlı bilgilere anında ulaşabilirsiniz.