Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Konutların kiraya verilmesi sürecinde imzalanan tek tip sözleşmelere kira sözleşmesi denir. Bir diğer tanımıyla mülk sahibi ile kiralayan kişi arasındaki kontratlardır. TBK yani Türk Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde de tanımlanan kira sözleşmelerine uyum sağlanılmaması halinde iptal edilebilir. Yazımızın devamında kira sözleşmesi nasıl doldurulur sorusunun yanıtını sizlerle paylaşıyor olacağız.

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Mülkü kiralamakta olan ve mülk sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesi farklı bölümlerden meydana gelmektedir. Söz konusu bölümler arasında doldurulması gereken ilk kısım, kiralama bilgileridir. Bu süreçte kiralanması istenen mülkün cinsi ve adresiyle beraber birtakım bilgiler doldurulmak zorundadır. Ek olarak kira bitiş süresi, iletişim bilgileri ve sözleşmenin başlangıcı gibi bilgiler de imzalanmak durumundadır.

Kiralanacak olan mülke birlikte sözleşme içerisinde teslim alınacak demirbaş bilgileri de yer almalıdır. Su sayaçlarının yanı sıra kombi ve var ise elektrik ürünleri, posta kutu anahtarı ve mülkün aidat bilgileri de bu kısımda yer almalıdır. Sözleşmedeki en önemli kısım, genel şart ve koşulların maddeler halinde sıralanmasıdır. Kiranın yatırılması gereken banka bilgileri de mutlaka sözleşmede yer almalıdır. Son olarak sözleşme içerisinde, kiralanan konutla ilgili yapılacak tadilatlara dair diğer bilgilerin olması önemlidir.

Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevcut kira sözleşmesinde bazı durumlara dikkat edilmelidir. İlk olarak mülk sahibi olunduğuna dair tapunun ibrazı şarttır. Yani kiraya veren kişi vekalet vererek kontratı doldurabilir. Mülk hakkındaki önemli bilgilerin de yer alması gereken kira sözleşmesinde aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gereklidir;

  • Kiraya veren ve kiracı ile ilgili kişisel bilgiler sözleşmede yer almalıdır
  • Mülkü kiralayan bireyle anlaşılan ödeme tarihleri ve ödeme tutarları net bir şekilde sözleşmedeki yerini almalı
  • TC kimlik numarasının kira sözleşmesinde yer alıp almadığı kontrol edilmeli
  • Mülkteki demirbaşlar hakkındaki bilgiler bulunmalı
  • Sözleşmede hazırlanan tarihler kontrol edilmelidir.

Tarafların imzalayacağı kira sözleşmesi öncelikle kefillerin huzurunda onaylanmalıdır. İlerleyen süreçlerde farklı bir problem yaşanmaması adına sözleşmenin her sayfasında gerekli alanlara imzalar atılmalıdır. Taraflar arasında yeni bir sözleşme yapılma durumu söz konusu ise kira bedelinin yatırılması gereken banka bilgileri de belirtilmelidir. Yani bu bedelin havale ya da EFT ile yatırılıp yatırılmayacağına karar verilmeli ve kontratta gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

Kira sözleşmesiyle ilgili genel olarak bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Web üzerinden paylaşılan çok sayıdaki örnek sözleşmeye göz atabilir ve ön bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun dışında farklı bir sorunun yaşanmaması adına tarafların sözleşmedeki ifadelere uyum sağlaması son derece önemlidir.