Kredi Yapılandırmayı Düşünenler BDDK’nın Açıklamasını Okumalı.

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda BDDK’nın yapmış olduğu bir açıklamayı sizlerle paylaşmak istedik. Zira bu açıklama birikmiş kredi borcu olup da yapılandırmayı düşünenleri oldukça ilgilendiriyor. BDDK yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kredi yapılandırmasına dair yaptığı açıklamada “Yeniden yapılandırmadan bahsedebilmek için finansal güçlük ve imtiyaz koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Finansal güçlük yaşamayan borçlu için yapılan sözleşme değişiklikleri veya yeniden finansman durumları yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilemeyecek.” denildi.

 

Ayrıca BDDK yaptığı açıklama da “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 1 Ocak 2018 itibarıyla yürürlüğe girdiği de vurgulandı. Bu yönetmeliğin 5. maddesinde yeniden yapılandırmanın esas itibariyle canlı ve donuk alacakları kapsayan bir ara kredi sınıfını ifade etmektedir. Yönetmeliğe göre esas olarak canlı, yeniden yapılandırılmış ve donuk olmak üzere 3 temel kredi sınıfının olduğu vurgulanmıştır.

BDDK tarafından yayımlanan 2018/1 sayılı genelgede yeniden yapılandırmadan bahsedebilmek için artık finansal güçlük ve imtiyaz koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Genelgeye göre, Finansal güçlük yaşamayan borçlu için yapılan sözleşme değişiklikleri (ödeme planı uzatılanlar dahil) veya yeniden finansman durumlarının yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtilmiştir. Buna göre uygulamada karşılaşılabilecek finansal güçlük ve imtiyaz durumlarının, bankalarca değerlendirilmesi gerektiği söylenmiştir.

Genelgeye göre imtiyaz durumu ise; “Yeni ödemesiz dönem verilmesi veya mevcut ödemesiz dönemin uzatılması. Faiz oranının düşürülmesi, faizlerin ana paraya eklenmesi, ana para ve/veya faiz ödemelerinin ertelenmesi veya bunlardan kısmen vazgeçilmesi. Ödeme planının öncelikle sadece faiz ödemesi yapılacak şekilde değiştirilmesi. Teminatın serbest bırakılması veya teminat düzeyinin düşürülmesi. Tahsilata yönelik girişimlerin ertelenmesi. Sözleşme koşullarının kolaylaştırılması” olarak belirtildi.

Yeni kredinin sözleşmesine göre herhangi bir imtiyaz içermese bile, finansal güçlük yaşayan birinin kredisini ödeyebilmek için yeni bir kredi kullandırılması imtiyaz olarak kabul edileceği belirtilirken öte yandan “Ancak, piyasa faiz oranlarının düşürülmesi nedeniyle faize ilişkin sözleşme koşullarının yeniden belirlenmesi imtiyaz olarak değerlendirilemez” koşulu da özellikle belirtildi.

Bu yeni kuralın henüz yürürlüğe girmesi kısa bir zaman önce olduğu için uygulaması henüz görülemedi. Uygulama alanında beklenen olumlu gelişmeler olup – olmayacağı şu an için belirsiz bir durum. Ihtiyackredisi.org olarak uygulamalarını araştırıp, inceleyerek sonuçlarını da analiz edeceğiz.