Mevduat Faizi Hesaplama İşlemleri

Özellikle vadeli mevduattan elde edilen faiz getirisinin boyutunun önceden bilinmesi, kazancın miktarının ortalama olarak hesaplanmasını sağlayabilmektedir ve bu nedenle mevduat faizi hesaplama işleminin eksiksiz olarak yapılması gereklidir. Mevduat faizi, hesap tutarının yanı sıra bankanın uyguladığı faiz oranıyla vade süresi ve stopaj oranının kullanılması ile hesaplanmaktadır. Hesaplama işleminde mevduatın banka hesabında kaç gün kaldığı önemlidir. Bir aylık vadeli mevduat hesaplarında kimi zaman gün sayısı 30, kimi zaman da 31 olabilmektedir. Hesaplama da gün sayısı üzerinden yapılmaktadır. 3 aylık vadeli hesaplarda da kazanç, vadeye göre ya 91 gün ya da 92 gün şeklinde hesaplanmaktadır. Kırık vade olarak nitelendirilen 42 gün ya da 63 günlük mevduatlar gibi hesap açılırken gün sayısı net bir şekilde belirtildiğinde, hesaplamaların sürekli olarak aynı gün sayısı üzerinden yapıldığı bilinmektedir.

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Mevduat faizi hesaplanırken stopajsız olarak değerlendirilmelidir. Örneğin 10 bin Türk Lirası para bankaya yıllık 9,5 faiz oranı ile bir aylık yatırıldığında ve ay 30 gün olarak varsayıldığında, vadenin 6 aydan kısa olması nedeniyle stopaj oranı yüzde 15 olarak hesaplanmalıdır. Stopajsız faiz oranı hesaplanırken, 10 bin TL ana para x yıllık yüzde 9,5 faiz oranı x 30 gün = 78,08 TL sonucu elde edilmektedir. Stopaj kesintisi hesaplandığında ise net kazanç 66,37 TL olmaktadır. 30 günlük vadenin sonunda hesapta 10 bin TL yerine 10 bin 66 TL 37 kuruş olmaktadır. Bir sonraki ayda ise hesaplama 10 bin 66 TL 37 kuruş üzerinden yapılmaktadır. Aksi söylenmedikçe de sürece vadeli hesapların otomatik olarak yenilendiği unutulmamalıdır. Mevduata uygulanan faiz oranlarının bankalara göre değiştiği bilinmelidir. Ancak hesaplama yöntemi ve stopaj oranları sabittir. Daha yüksek getiri elde etmek isteyenlere bankalar arasında bir kıyaslama yapması tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra bankaların e-vadeli hesaplara daha yüksek faiz oranı uyguladığı da unutulmamalıdır. O halde mevduat faizi hesaplama işlemi yapılırken bu hususlar değerlendirilmelidir.

Mevduat Getirisinden Ne Kadar Stopaj Kesintisi Yapılır?

Türk Lirası mevduatlarda faiz getirisi üzerinden stopaj uygulaması yapılmaktadır. Stopaj oranı ise vade sayısına göre değişmektedir. Vade uzadıkça stopaj kesintisi kademeli olarak azalmaktadır. Türk Lirası mevduatlarından vadenin 6 ay veya daha az olması durumunda yüzde 15, 6 aydan uzun, 1 yıl veya daha kısa olması durumunda yüzde 12, bir yıldan uzun olması durumunda ise 10 stopaj esintisi yapılmaktadır. Mevduat faizi hesaplama işlemi yapılırken bu durumların göz ardı edilmemesi gereklidir.