MTV Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yılda ocak ve temmuz ayları olmak üzere iki kez ödenmektedir ve araç sahipleri, MTV hesaplama işleminde hangi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu merak etmektedir. MTV’de her yıl belli bir oranda artış yapılmaktadır. Bu artış, her yılın aralık ayında ilan edilmektedir. Ocak 2019’da MTV’ye yüzde 23,73 oranında artış yapılmıştır. Bu oran sabit değildir ve enflasyona göre her yıl yeniden değerlendirilmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, her araç için aynı değildir. Motor gücüne ve aracın imal edildiği yıla göre vergi de değişkenlik göstermektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, bazı araçlar için zorunlu bazı araçlar içinse zorunlu değildir. MTV ödemesi zorunlu olan araç sahiplerinin ödeme işleminden önce açıklanan vergi miktarlarını incelemelidir. Aracın özelliklerine göre değişen MTV’nin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi web sitesinden hesaplanması mümkündür. MTV hesaplamasının yapılması için GİB İnternet Vergi Dairesi bölümüne giriş yapmak yeterlidir.

GİB MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

GİB MTV hesaplaması işlemleri “ivd.gib.gov.tr” adresinden yapılmaktadır. Web sitesinde “hesaplamalar bölümü vardır ve bu bölümden “MTV hesaplama” kısmına giriş yapılmalıdır. Açılan bölümde istenen tüm bilgilerin hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. GİB’in internet sitesinden MTV ödemelerinin de yapılması mümkündür. MTV hesaplaması için aracın yılı, aracın değeri, ilk iktisabı, motor silindir hacmi, araç tipi ve aracın yaşının yazılması gereklidir. Bu bilgilerin girilmesinin ardından sistem otomatik olarak hesaplama işlemini yapmakta ve ödenmesi gereken yılık tutar, ilk 6 ve ikinci 6 aylık tutar olarak gösterilmektedir.

Hangi Araçlar MTV Ödemek Zorunda?

MTV ödemelerinden muaf olan ve olmayan araçlar vardır. Trafik şubelerine ya da bürolarına kaydedilen tüm kara taşıtları ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kaydedilmiş tescilli olan uçak ve helikopter sahiplerinin MTV ödemeleri zorunludur. Bunların yanı sıra liman ya da belediye siciline kaydettirilmiş ya da tescil ettirilmiş tüm motorlu deniz taşıtları için de MTV ödenmelidir.

Hangi Araçlar İçin MTV Ödenmez?

MTV’den muaf olan araçlar arasında ise sosyal güvenlik kurumları ve il özel idarelerinin araçları, genel ve özel bütçeli idarelerin araçları, tüm belediye araçları, belediyeler ve köy tüzel kişilikleri ile Türk Kızılayına ve tescil edilen taşıtlar MTV’den muaftır. Ayrıca yabancı devletlerin elçilik ve konsolosluklarındaki elçi, maslahatgüzar ve konsolosların araçları da muaf tutulmuştur. Engelliler de bu vergiyi ödememektedir ancak engelli dereceleri yüzde 90 ve fazlası olmalıdır. Bunların dışındaki tüm araçlar için MTV hesaplama işlemi yapılmalı belirtilen dönemlerde aksatılmadan verginin ödenmesi gereklidir.