ÖTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli ürün ya da malların üzerinden oransal yada maktu olarak alınan bir vergidir ve bu vergiyi ödemek zorunda olanlar, ÖTV hesaplama işlemlerini hatasız bir şekilde yapmalıdır. ÖTV, başta otomobil olmak üzere akaryakıt, kömür, tütün mamulleri, alkollü içecekler, mücevher, kürk ve benzeri ürünlerin satışından alınmaktadır. Hangi ürünlerden Özel Tüketim Vergisi’nin alınacağını Gelir İdaresi Başkanlığı açıklamaktadır. Sıfır araç satışlarında alınan Özel Tüketim Vergisi, aracın türüne, motor silindir hacmine, aracın vergi dışındaki fiyatına göre değişkenlik göstermektedir. Hibrit araçlarda ise motor silindir hacmi,y elektrik motorunun gücü ve vergisiz satış fiyatına göre değişmektedir. Elektrik araçlarında ise ÖTV oranı aracın motor gücüne ve vergisiz satış fiyatına hesaplanmaktadır.

ÖTV Hesaplaması Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

Bir aracın ÖTV’si hesaplanırken belli hususlar esas alınmıştır. Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyenlerle daha yüksek motor gücüne sahip olan araçlar için ÖTV hesaplama sistemi birbirinden farklıdır.

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyenler:

  • Özel tüketim vergisi matrahı 70.000 TL’yi aşmayanlar yüzde 45
  • Özel tüketim vergisi matrahı 70.000 TL’yi aşıp, 120.000 TL’yi aşmayanlar yüzde 50
  • Diğerleri yüzde 60

Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm³’ü geçmeyenler:

  • Özel tüketim vergisi matrahı 85 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 45
  • Özel tüketim vergisi matrahı 85 bin TL’yi aşıp, 135 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 50
  • Diğerleri yüzde 60
  • Özel tüketim vergisi matrahı 170 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 100

Motor silindir hacmi 2000 cm³’ü geçenler:

  • Özel tüketim vergisi matrahı 170 bin TL’yi aşmayanlar yüzde 100
  • Diğerleri yüzde 110 ile yüzde 160 oranında ÖTV hesaplanmaktadır.

ÖTV’siz Araç Alınabilir mi?

ÖTV ödemeden araç alımı normal şartlarda mümkün değildir. Ancak belli şartları sağladıkları takdirde engelliler, vergiler dahil satış fiyatı 247 bin 400 TL’yi geçmeyen araçlar için ÖTV ödememektedir. ÖTV indiriminden yararlanmak için engelli derecesinin yüzde 90 ya da daha fazla olan engellilerin, beş yılda bir kez olmak şartıyla ÖTV’den muaf oldukları bilinmektedir. Gaziler ve şehit yakınlarının da Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç satın alması mümkündür ancak aracın binek olması gereklidir. Satın alınacak olan aracın fiyatının 247 bin 400 TL’yi geçmemesi gereklidir. Engelli araç alımında ÖTV hesaplama işlemini yapmak ve indirim oranını bulmak için aracın vergisiz fiyatı bulunmalıdır. Vergisiz fiyata yüzde 18 oranındaki KDV eklenmelidir. Bu şekilde aracın ÖTV’siz fiyatı otaya çıkmaktadır. Konuyla ilgili tüm bilgilere sitemizden ulaşabileceğiniz gibi merak ettiğiniz her türlü vergi ve araştırmaları için sitemizi kaynak olarak kullanabilirsiniz.