Ruhsat Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir inşaatın başlaması için bazı belgelerin olması gereklidir ve inşa ruhsatı da bunlardan biridir ancak bazı durumlarda ruhsat yenileme işleminin yapılması gerektiği bilinmelidir. Belediye ya da valilik sınırları içinde yer alan arsa üzerinde inşaata başlanmadan önce resmi kurumlardan izin alınmalıdır ve bu izin belgesine inşaat ruhsatı adı verilir. İnşaat ruhsatının ardından belli bir süre içinde inşaat çalışmalarına başlanmalıdır. İnşaata başlanmış ancak tamamlanmamışsa ruhsatın yenilenmesi gereklidir. İnşaat ruhsatının süresi sınırlıdır. Ruhsatın alınmasından sonra inşaata başlama süresi iki yıl, inşaatın tamamlanma süresi ise 5 yıldır. İnşaat ruhsatı alınmasına rağmen iki yıl içinde başlanmamış ya da başlanmış ancak beş yıl içinde bitirilmemiş olan inşaatların ruhsatlarının yenilenmesi için başvuru yapılması zorunludur.

Ruhsat Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

İnşaat ruhsatı yenilenirken yapı ruhsatının ilk düzenlenirken yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre uygulama yapılır. İnşaata başlanmış ancak 5 yıl içinde inşaatı bitirilmemiş inşaatlarda İmar Yasası hükümlerine göre işlem yapılır ve yapılan işlemin İl Encümeni’ne bildirilmesi gereklidir. Ruhsat yenileme işleminin yapılabilmesi için de belirlenen cezanın tamamının ödenmesi şarttır. İnşat ruhsatının yenilenmesi için güncel tapu kaydı, dilekçe, sığınak raporu, sürveyan belgeleri verilmelidir. Ruhsatın yenilenmemesi durumunda inşat durdurulabilir ve binanın yıkılmasına karar verilebilir. İnşaat ruhsatı, binanın projeye uygun olup olmadığının kontrol edilmesini sağlarken bir yandan da belirlenen bir süre içinde tamamlanmasını sağlayarak mağduriyetin önüne geçilmesini sağlar. Yenileme işlemi, duran başlanmayan inşaatın başlanmasını, bitmeyen inşaatın da tamamlanmasını sağlar. Ancak zamanında başlanamadığı ya da bitirilemediği için belli bir cezanın uygulanması kaçınılmazdır. Bu nedenle inşaatı yapacak olan kişi ya da kurumlar, inşaat ruhsatı almalarından itibaren çalışmalarına başlar ve belirlenen zaman içinde tamamlar.

Ruhsat Yenileme İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Ruhsatın yenilenmesi için bazı belgelerin sunulması gereklidir. İmar Kanunu’nda yer alan 32’inci maddeye istinaden yapılan işlemlerde inşaatın yapılması ile ilgili gerekli belgelerin edinilmesi ve inşaat ruhsatı için başvuru yapılmalıdır. Başlama ya da tamamlama süresinin aşılması durumunda da ruhsatın yenilenmesi için müracaat edilmesi gereklidir. İnşaat ruhsatının yenilenmesi ve çalışmaların tekrar başlayabilmesi için öncelikle bir dilekçe yazılmalıdır. Ardından güncel tapu kaydı çıkarılmalı, sığınak raporu alınmalı ve sürveyan belgeler sunulmalıdır. Ruhsat yenileme işleminin ardından başlanan çalışmada bina ruhsatta belirtilen koşullara uygun inşa edilmelidir. İnşaat ile ilgili sorun yaşanmaması için taahhüdün tamamı yerine getirilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde inşaatın yetkililer tarafından yıkılabileceği unutulmamalıdır.