Borçlar Kanunu’na Göre Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracılara özel olarak tanınan haklar 2011 yılı itibariyle geçerli olmuştur. Resmi Gazete’de yayınlanan kiracı hakları daha sonra yürürlüğe girmiştir. Bununla beraber 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’yla beraber düzenlenmiş ve farklı maddeler de eklenmiştir. Yazımızın devamında kiracıların haklarına özel olarak tanımlanan bilgileri tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Kiracılara Tanınan Haklar Nelerdir?

2011’deki kanun değişikliği ile beraber ev sahibiyle kiracı ilişkisi aynı zamanda borç ve alacak ilişkisine dönüşmüştür. Ek olarak kiralanan yapıyla ilgili olarak da maddeler eklenmiştir. Bu kapsamda kira sözleşmesi üzerinden de kiracı haklarıyla ilgili bazı maddeler bulunmaktadır. Ayrıca Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmelerinin tanımı da bulunmaktadır. Arsa, arazi, bina, konut ve ticari yapılar için bu sözleşmede ‘kiraya verilen’ ifadesi yer alır.

Borçlar Kanunu’nda kiracı hakları da belirtilmiştir. Bu kapsamda kiraya verenin kiracıya olan sorumlulukları ile kiracıların yükümlülükleri detaylıca bilinmelidir. İlk olarak kiraya veren kişi, sözleşmede yer aldığı gibi gayrimenkulün sözleşme süresince kiraya verildiği halde kalmasını sağlamalıdır. Ancak bu madde, kiracının kullanımından dolayı yaşanan yıpranmalar için ayrı tutulmaktadır.

Konut ile ilgili olan temizlik vergileri, zorunlu sigortalar gibi vergilerin ödenmesi, kiraya veren kişinin sorumluluğu altındadır. Bununla birlikte sözleşmede farklı bir madde bulunuyor ya da bu madde eklenmemiş ise yine kiraya verenin sorumluluğunda olduğu bilinmelidir.

Kiralanmış olan yapıda farklı bir kusurun ortaya çıkması ve ortaya çıkan kusurdan kaynaklı olacak kiracı zarar görür ise bu durum kiraya verenin sorumluluğu altındadır. Ayrıca bu durum kanunun 308. maddesinde detaylı bir şekilde belirtilmiştir.

Konutun kullanılmasıyla ilgili olan yan giderler, gayrimenkulü kiraya vermiş olan kişinin sorumluluğundadır. Bu giderler öngörülen giderler olarak adlandırılır. Son olarak kira miktarının geç ödenmesi haliyle ilgili olarak sözleşmeye herhangi bir madde eklenemez. Bu durum kiracı hakları arasında yer almakla beraber kiranın geç ödenmesi halinde cezai işlem yaptırılamaz. Kanundaki 346 no’lu maddede sözleşmede yazıldığı gibi yapılması gereken kira ödemesinde herhangi bir süre yok ise sorumlu olunan ayın son gününe kadar ödeme yapılabilmektedir.

Kiracının Kiraya Verene Olan Yükümlülükleri

Kiracının ilk olarak en önemli sorumluluğu kirasını sözleşmede yer aldığı şekilde ödemektir. Ayrıca diğer giderlerin ödenmemesi halinde kira sözleşmesi feshedilebilir. Öte yandan kiracı evi ne şekilde teslim almış ise aynı şekilde teslim etmek durumundadır. Fakat kullanımdan kaynaklı yıpranmalardan kiracılar sorumlu değildir. Son olarak kiracı, kiralanan konut üzerinde yapmak istediği değişikliklerde mutlaka kiraya veren kişiden yazılı olmak kaydıyla izin almalıdır.