HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS araç sistemi hem köprü hem de otoyollarda bulunan gişelerden yapılan geçişlerde kullanılan sistemdir. Bu sistemlerde ihlalli geçiş sonrasında ceza uygulaması söz konusudur. Ayrıca araç sahipleri hgs ceza sorgulama yaparak ne kadarlık bir ceza ile karşılaştığını görebilir. Buna ek olarak geçiş sisteminde bakiyelerin yetersiz olması durumunda hızlı bir şekilde yükleme yapılmalıdır. Çünkü bakiyesiz geçişlerde de ceza uygulaması vardır.

HGS Bakiyesi Nasıl Sorgulanır?

Araç sahipleri HGS sorgulama yaparken PTT, telefon, e-Devlet ve bankalar üzerinden hizmet alabilmektedir. Öncelikle e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamalar için ‘HGS Hesap Bilgileri’ butonuna ulaşılmalıdır. Buradan gerekli bilgileri girdikten sonra hgs ceza sorgulama işlemi tamamlanabilir.

HGS bakiye sorgulama için telefon yöntemini kullanmak isteyenler ‘0580 460 60 60’ numaralı telefonu arayabilir. Altetnatif olarak da 4441 778’i arayarak bilgi alabilmektedir. Araç sahipleri ayrıca PTT üzerinden de hizmet alabilir. Bu süreçte PTT’nin resmi web sitesine ulaşarak bakiye sorgulama sayfasına giriş yapmanız yeterlidir.

HGS Bakiyesi Nereden Yüklenir?

HGS bakiyesi yüklemek için bazı uygulamalar bulunmaktadır. Ayrıca HGS bakiye yüklemek için;

  • HGS mobil uygulama
  • Anlaşmalı benzin istasyonları
  • Anlaşmalı bankalar
  • E-devlet uygulaması
  • PTT şubelerini ziyaret etmeniz yeterlidir.

HGS Cezası Nasıl Sorgulanır?

PTT HGS cezası sorgulamak isteyenler siteye erişim sağlamalıdır. Buna ek olarak e-Devlet kapısı üzerinden de anlık sorgulama yapılabilmektedir. Talep eden araç sahipleri PTT web sitesinden hgsmusteri.ptt.gov.tr linkine ulaşarak anlık sorgulama yapabilmektedir. Burada araç sahipleri TC kimlik numarası ile beraber araç plakası, vergi numarası ya da HGS ürün numarasını girerek hizmet alabilmektedir.

HGS Cezaları

HGS cezası bulunan otomobiller öncelikle muayene yaptıramaz. Bununla birlikte muayeneye engel olan bazı durumlar da sıralanmıştır. Aşağıda muayeneye engel olan ceza ve borçları kontrol edebilirsiniz.

  • MTV borçları
  • Ödenmemiş trafik cezaları
  • Trafik sigortasının olmaması
  • OGS ya da HGS cezaları

Herhangi bir HGS aboneliği olmayan araç sahiplerinin, HGS gişelerinden kaçak geçiş yapması durumunda 2 hafta içinde abonelik yaptırması gerekmektedir. Buna ek olarak geçiş tutarı için bakiyenin olmaması halinde de cezalı geçiş tarifesi uygulanır. Bu durumda çıkış yapılan mesafe ücretinin dört katı kadar ceza tutarı hazırlanır ve araç sahiplerine gönderilir.

Bu nedenlerden ötürü sık sık hgs ceza sorgulama yapılmalıdır. Cezanın ulaşmasının ardından yine ilk 2 hafta içinde ödeme yapılırsa, araç sahiplerine %25 ceza indirimi yapılmaktadır. Buna ek olarak borçlar indirimli olarak 15 gün içinde ödenir. Sonuç olarak borçların birikmemesi ve faiz uygulamasıyla karşılaşılmaması için zamanında ödeme yapılmalıdır.