Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama

Araç sahipleri yakıt tüketimiyle ilgili bazı konularda bilgi sahibi olmalıdır. Bu aşamada araç yakıt hesaplama işlemleri yaparak yakıt tüketimini kontrol altına almalıdır. Ayrıca yazımızın devamında yakıt tüketimini etkileyen faktörlerle beraber araç yakıtının nasıl hesaplanması gerektiğine dair kapsamlı bilgiler sunuyor olacağız.

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Araçların yakıt tüketimini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Sabit hız başta olmak üzere lastik basıncı, doğru yakıt kullanımı, gereksiz yük taşıma, motor yağının bakımı, doğru vitesi kullanarak araç sürme ve klima kullanımı gibi süreçlere dikkat edilmelidir. Dizel ve benzinli araçlar arasında bu yüzden büyük fark vardır. Örneğin 100 kilometrede benzinli ve 1,6 olan bir araç 6,4 litre benzin tüketirken, dizel araçlar 3,7 litre benzin tüketmektedir. Elbette araç yakıt hesaplama yaparak bu süreci çok daha uygun bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca araçların model ve markaları da yakıt sarfiyatında oldukça önemlidir.

Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimi hesaplaması yapmak için ilk olarak gidilen mesafe ile alınan yakıtın doğru bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Alınan yakıt kısmının gidilen mesafe kısmına bölünmesinden sonra kilometre başına harcama bulunabilmektedir. Bu konuda bir örnek verdiğimizde, 200 TL’lik yakıtın 800 kilometrede yakıt harcaması; 200 TL’nin 800 kilometreye bölünmesiyle bulunmaktadır. Yani 0,25 TL kilometre başına yakılan masrafıdır. Bu örneğe benzer olarak gidilecek mesafe hesaplaması da yapılabilir. Alınan yakıtın gidilebilecek kilometre hesabına bölünmesiyle beraber doğru rakama ulaşabilirsiniz.

Araç Yakıt Hesaplama Neden Önemli?

Tamamen ekonomik bir durum olarak araç yakıt hesaplama işlemlerinin yapılması çok önemlidir. Çünkü gidilecek yol miktarı ile ne kadarlık yakıt alınabileceği, rahatlıkla hesaplanabildiği için sürücüler ekonomik anlamda daha uygun hizmet alabilmektedir. Bu kapsamda dizel ile benzinli araçların yakıt hesaplaması karşılaştırıldığında, dizel araçların benzinli araçlara göre %33 oranında tasarruf yaptığı ortaya çıkmaktadır. Ancak benzinli araçların diğer araçlara göre çok daha performanslı olduğu bilinmektedir. Yine de dizel araçlara göre ekonomik olmadığı ortadadır.

Yakıt tüketimi hesaplama bazı durumlarda geçerli değildir. Kısa mesafeli yolculukların sık sık yapılması durumunda oldukça uygun bütçelerle yakıt kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat kullanılan aracın yıllık olarak 10 veya 15 bin kilometrelik mesafeler harcaması halinde otomobil yakıt hesaplama işlemlerinin yapılarak gerekli tasarrufun sağlanması gerekmektedir. Sürücüler genelde ekstra maliyetlerden kaçınmak için bu tür hesaplamaları yapmaktadır. Zaten ekonomik şartlara göre her sürücünün oto yakıt hesaplama yaptıktan sonra çok daha rahat bir şekilde uzun veya kısa mesafeli yolculuklar yapması gerektiği unutulmamalıdır.