Tapu Harcı Hesaplama İşlemleri

Günümüzde taşınmaz malların al-sat işlemlerinde tapu harcı tahsil edilmektedir. Yani taşınmazların hem alım hem de satım sürecinde alınan bedele tapu harcı denir. Bu kapsamda tapu harcı hesaplama süreçlerinin de merak edildiğini söylemek doğru olacaktır. Pek çok kişi bu konu hakkında detaylı bilgilere sahip olmamakla beraber  tapu harcının alıcı ve satıcıdan %2 bedelinde alındığını söyleyebiliriz. Bir diğer tanımıyla tapu harcı, tüm gayrimenkul uygulamalarında devlete ödenen harçlardan biridir.

2019 Tapu Harcı Hesaplama

Tapu harcı bedeli öncelikle emlak vergisinden az olmamak kaydıyla hesaplanmaktadır. Yani beyan edilen alım ve satım ücretleri üzerinden kontrolü sağlanır. Hem alıcının hem de satıcının ödemek zorunda olduğu tapu harcında beyan edilmekte olan menkulün toplamdaki satış bedelinin binde 20’si hesaplanır. Yani gayrimenkullerin iktisabı ya da devir işlemlerinde alıcıdan binde 20 oranında, satıcıdan da binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. Bu konuda bir örnek verecek olursak tapu harcı hesaplama yapılırken 100 bin TL’ye satılan bir konuttan toplamda 4000 TL’lik harç alınmaktadır. Tapu harcı kira sözleşmesi şeklinde de anılabilmektedir. Fakat kira sözleşmesiyle tapu harcı arasında hazırlanan belgeler bakımından çok sayıda farklılık söz konusudur.

%2 oranında alınan tapu harcı ile ilgili olarak devir işlemlerinde ekstra masraflar da çıkmaktadır. Döner sermaye bedeli bu masraflardan biridir. O halde alıcıdan %2 ve satıcıdan %2 oranında tahsil edilen bu harcın nereye yatırıldığını da birlikte inceleyelim.

Tapu Harcı Yatırma

Tapu harcı yatırmak için ikamet edilen bölgedeki vergi dairesine gidilmesi yeterlidir. Alternatif olarak Tapu Müdürlüğü ile anlaşmalı olan kurum ve bankalara da tapu harcı yatırılabilir. Başvurunun ardından harç bedeli sorgulanır ve daha sonra hesaplanır. Ardından da tüketicilere banka bilgileri kurum tarafından gönderilmektedir. Talep eden kullanıcılar e-devlet üzerinden de ödeme yapabilmektedir. Ayrıca yine e-devlet üzerinden tapu harcı sorgulama işlemlerinin yapılabildiğini unutmayın.

Bazı gayrimenkul sahipleri tapu harcı hesaplama konusundan önce menkulün fiyatını düşük göstermeyi düşünebilir. Fakat bu durumla ilgili yapılacak her işlemin yasal suç teşkil ettiği unutulmamalıdır. Emlak Vergisi Kanunu’yla beraber emlak vergi değerleri açık bir şekilde ifade edildiği için satış sürecinde düşük bedelin sunulması zorunludur. Satış yaparken Tapu Müdürlüğü’nde bedeli düşük gösterme durumu sadece Emlak Vergisi Kanunu’nun belirlediği şekilde yapılabilir. Bu kapsamda sorun yaşamamak ve herhangi bir usulsüzlüğe sebep olmamak için başvurularınızı yaptıktan sonra sunmanız gereken bedeli öğrenebilirsiniz. Süreçlerin tamamlanmasının ardından da alım ve satım işlemleri de kısa sürede tamamlanarak tapu harcı tahsil edilecektir.