Düşen Kredi Puanı İçin Alınması Gereken Tedbirler

Düşen Kredi Puanı İçin Alınması Gereken Tedbirler

 

Günümüzde hepimiz birçok sebepten kredi çekmek durumunda kalıyoruz. Kredi çekerken en büyük kriterde  finans kuruluşları nezdindeki kredi puanlarımız. Öncelikle kredi puanı nedir, neler etkilemekte bunlara bakalım;

Kredi puanı, diğer adı ile kredi notu olarak da bilinir. Bireyin banka ve finans kuruluşları ile arasındaki mali değer taşıyan her işleme dayanarak yapılan analizler sonucundaki sayısal değerdir. Kredi puanları KKB ve TBB kurumları tarafından kayıt altında tutulmaktadır.

Kredi puanını etkileyen unsurlar ise, kredi kartlarının limit toplamı gelirinizden yüksek olup olmaması, bu kartların ödemelerinin düzenli olması, limitlerin tamamının kullanılıp kullanılmaması, yeni bir kredi var mı, kredilerin düzenli ödenmesi, kredi yoğun kullanımı, sürekli kredi müracaatı yapılması başta etkileyen faktörlerdir.

            Peki düşen kredi notu yükseltilebilir mi, düşmemesi için neler yapılabilir?

Bu konuda birçok şey yapılabilir ama şunu asla unutmayın kredi notu çok hızlı düşebilir ama aynı hızda yükselmez. Kısaca puan düşünce gösterilen özen ve dikkat, yükselttikten sonrada gösterilmesi ve sabırlı olmak şart. Öncelikle bankalara ve tüm finans kuruluşlarına borçlarınızı kapatmalısınız. Sadece kredi ve kredi kartları değil, üzerinize kayıtlı olan tüm faturaların da borçlarını ödemeniz gerekmektedir. Son yapılan düzenleme ile üzerinize kayıtlı faturaların ve taksitli alışverişlerin (Evkur gibi) ödeme alışkanlıkları da kredi puanını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Tüm borçlarınızı ödedikten sonra yapılacak doğru hamleler puanınızı yükseltecektir.

Borçları ödedik artık ne yapmamız lazım

İlla bir kredi kartı kullanacaksanız  düşük limitli bir kredi kartı kullanmalısınız ve düzenli ödemeniz gerekmektedir. Bir çok kişinin burada  yaptığı önemli hata, kredi kartının asgarisini ödemek; hayır her ay düzenli olarak kredi kartınızın toplam borcunu ödemeniz gerekmektedir. Borcunuzu hesap kesim tarihinden önce ödemek kredi notunuzu olumlu olarak yansıyacaktır.

Küçük bir kredi çekmek ve sizi aylık olarak zorlamayacak bir kredi taksidi ile düzenli ödeme hem kredi puanınızı olumlu etkileyecek hem de düzenli ödeme alışkanlığı var olarak gözükmesi kredi veren birimler içinde olumlu bir etkendir.

Bunlara ilaveten adınıza kayıtlı faturalar ve diğer borçlarınızın ödemelerini aksatmamanız da önemlidir.

 

            Kredi alamıyoruz hatta kredi kartı dahi alamıyorsak ne yapmalıyız?

Bu durumda bir banka hesabı açarak kredi puanınızı yükseltebilirsiniz. Açtığınız banka hesabına maaşınızı yatırıp tüm harcamalarınızı bu hesaptan yapınız. Fatura ödemelerinden ev alışverişine kadar bütün masrafları bu kart üzerinden yapın. Birkaç ay düzenli ödeme yapıldıktan sonra size bankanız küçük bir kredi kartı talebinizi kabul edecektir. Bu küçük kartın her ay düzenli ödemesini yaptıktan sonra (borcun tamamını asgarisi değil) limit yükseltip  devam edebilirsiniz. Uzun bir zamana yayılan bir durumdur ama baştan da dediğimiz gibi kredi puanı maalesef çabuk düşer ama çabuk yükselmez. Henüz düşmediyse puanınız dikkat etmeye özen gösterin.