Kredi Notum Sıfır Ne Yapmalıyım?

Kredi Notum Sıfır Ne Yapmalıyım?

 

Özellikle kredi çekmeye çalışan ve olumsuz yanıt alan kişilerin isyanıdır, kredi notum sıfır ne yapacağım? Bankalar kredilere red cevabı vermesinin birçok sebebi vardır ama temel sebep kredi notu oluyor. Çevremizden birçok kişi kredi kartım bile yok bana neden kredi vermiyorlar serzenişini duyarız. Aslında sorunun temeli şurada başlıyor işimiz düşene (kredi ihtiyacı doğana kadar) bankalar ile muhatap olmuyoruz. Birçok kişinin o güne kadar banka hesabı bile olmadığı ortaya çıkıyor. Oysa bir kredi puanının oluşması için banka ve finans kuruluşları ile çalışmanız lazım. Ona göre sizin ödeme alışkanlıklarınız, mali yapınız hakkında bilgileri olacak ve size bir kredi tanımlaması yapacaklar.

Kredi puanı bir banka tarafından değil KKB yani Kredi Kayıt Bürosu tarafından oluşturulan bir puandır ve bütün bankalar KKB ‘nin verdiği puana göre sizi derecelendirir. Her bankanın kredi verirken aradığı kriterler farklı olabilir ama kredi puanı genel olarak aynıdır. KKB sizin kredi puanınızı oluşturma kriterleri ise şunlardır;

  • Önceki borçlarınız
  • Ödeme alışkanlıklarınız
  • Fatura ödemeleriniz
  • Kullandığınız kredi kartlarına dair bilgiler vb

 

Kredi notu sıfırsa;

Kredi notunuzun düşük olması kredilerin direk ret edilmesi sebebidir. Kredi notunuzun düşük olması da sizin bir kredi notunuz olmamasından kaynaklanması muhtemel. Kısaca hiç kredi çekmediniz, kredi kartınız yok ve herhangi bir banka ile işiniz yok. Bu durumda bir banka hesabı açarak artık günlük market gibi harcamalarınızı cüzdanınızın para bölmesinden değil de banka kartı bölümünden yapmaya başlayın. Hesabınızın olduğu bankadan bir kredi kartı (az limitli) talep edin. Muhtemelen bu kadar temiz bir sicile hayır demeyeceklerdir. Tabi bu kredi kartının hesabı kesildiği zaman borcunuzun tamamını ödemeyi de ihmal etmeyin. Kredi kartı limitinizin yarısından azını kullanıp tamamını ödediğiniz takdirde yüksek bir kredi limiti oluşması mümkün olacaktır.

Bütün bu işlemleri yapmanız ortalama 2-3 ay gibi bir süre alacaktır. Banka hesabının açılıp kartınızın gelmesi, aynı şekilde kredi kartınızın limit tanımlanıp size ulaşması gibi süreler en iyi ihtimal ile 15 – 30 günlük bir süreç, yüksek kredi puanı için kredi kartınızın hesap kesim tarihi ve ödemeleri derken bu süreç tamamlanacak ve hesabınız / kredi kartınızı aldığınız banka iletişime geçip kredi başvurunuzu yapabilirsiniz. Birde hangi bankadan kredi almak istiyorsanız oradan hesap ve kredi kartı işlemlerinizi yapmanız süreç açısından daha olumlu olacaktır.