Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de yaşanan trafik kazalarının büyük bir çoğunluğu maddi hasarla sonuçlanmaktadır ve bu nedenle araç değer kaybı meydana gelmektedir. Kaza öncesinde aracın değeri 80 bin lira iken kaza sonrasında, kazanın araca verdiği hasara göre önemli ölçüde düşmektedir. Araçların değer kaybı sadece kazalar nedeniyle değildir. Aracın kullanıma bağlı olarak değer kaybetmesi de söz konusudur. Aracın değer kaybının nasıl hesaplandığı sıklıkla sorulan arasındadır. Aracın değer kayıpları hesap edilirken birçok kriter değerlendirilmektedir. Değer kaybı hesaplanırken öncelikle aracın hasar geçmişi incelenmektedir. Sonrasında ise aracın kilometresi, markası, donanımı ve yaşı da göz önünde bulundurulmaktadır. Aracın geçirdiği kaza öncesindeki nakit değerinin yanı sıra trafiğe çıkış tarihi ile birlikte aracın tamire uğradığı yerine bakılmaktadır. Ayrıca aracın hasar durumuna ve hasarlanma şekline de dikkat edilmektedir. Bunun yanı sıra parça değişimleri ve parça onarımları da önemli bir ayrıntıdır.

Araç Değer Kaybı Hesaplanırken Zamanaşımı Süresi Var mı?

Araç değer kaybının hesaplaması için bazı şartlar vardır. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken nokta, zaman aşımıdır. Tazminat talebinde bulunmak için kazanın üzerinden maksimum 2 yıl geçmesi gereklidir. 2 yıldan sonra kusuru olmayanın başvuru yapma hakkı yoktur. Araç değer kaybı hesaplanırken zaman aşımı süresinin 2 yılla sınırlı olduğu bilinmelidir. Meydana gelen kazanın ardından değer kaybı zararının talebiyle ilgili başvuru yapmak için 2 yıllık zaman diliminin aşılmaması gereklidir. Yaşanan kazaların ardından hasarların ortadan kaldırılması ile beraber değer kaybı meydana gelmektedir. Hasarın giderilmesi için sigorta kurumu devreye girmektedir ancak aracın değer kaybında izlenen yolun ne olduğu, değer kaybı hesaplanırken nasıl bir işlemin yapıldığı, değerlendirmenin ve tazminat tutarının kimin belirlediği merak edilen konuların başında gelmektedir. Araç değer kaybının hesaplanması için araç sahibinin anlaştığı sigorta kurumuna başvurması gereklidir. Zorunlu trafik sigortası, kazada kusuru olmayan tarafın araç değer kaybını ödemesi söz konusudur.

Sigorta Yaptırılırken Araç Değer Kaybı Dikkate Alınmalı

Sigorta poliçesi imzalanırken araç değer kaybının dikkate alınması önemlidir. Sigorta poliçesinde böyle bir ibarenin bulunması halinde aracın değer kaybı sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Bu tutarın kazada kusurlu olandan talep edilmesi de mümkündür. Kusurlu olan tarafın sigortası varsa değer kaybı talebi de yapılabilmektedir. Kusurlu tarafın sigortasının bulunmadığı hallerde Araç değer kaybının kişiden talep edilmesi de söz konusudur. Araç değer kaybı eksper tarafından hesaplanmaktadır. Sigorta eksperinden rapor hazırlanması istenebilmekte ve böylece değer kaybının resmi olarak istenebilmesinin yolu açılabilmektedir.