Kira Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul sermaye iradı belli koşullarda vergiye tabidir ve kira gelir vergisi hesaplama işlemi, yıllık olarak yapılmaktadır. Mal ya da hakların beli bir bedel karşılığında kiraya verilerek gelir elde edilmesi, gayrimenkul sermaye iradı olarak adlandırılmaktadır. Kira gelir vergisi hesaplanırken kira gelirlerinin toplamından vergi istisnasına tabi olanlar çıkarılmaktadır. Kalan bölüm içinse yapılan harcamalar bulunarak vergi matrahından düşürülmekte, kalan bölümle ilgili ödenmesi gereken gelir vergisi hesap edilmektedir. Kira geliri olarak yıllık beyanname verilirken ilave olarak damga vergisinin ödenmesi gerektiği bilinmelidir. Gelecek dönemlere ait olan ve peşin olarak alınan kiralar ise ödemenin yapıldığı yıla değil gelirin olduğu yılın kazancı olarak değerlendirilmektedir. 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait kiraların 2019 yılında toplu bur şekilde kiraları tahsil edilmesi durumunda her yıla ait kira bedelinin ait olduğu yılda beyan edilmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira ayrıntısıdır. 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait kira gelirlerinin toplu bir şekilde 2019 yılında tahsil edilmesi durumunda, gelirlerin 2019 yılına ait olarak hesaplanması söz konusudur.

Döviz Cinsi Kira Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Döviz cinsi tahsilatlar belirlenirken, tahsilatın yapıldığı dönemdeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınmalıdır. Konut kiralarında vergi istisnası 500 TL’dir. Yani her bir konut için 500 TL ve üzerinde aylık kira gelirinin elde edilmesi durumunda beyanname verilmelidir. Kira gelir vergisi hesaplama işlemi yapılırken iş yeri kiralarında ise vergi istisnasının söz konusu olmadığı bilinmelidir.

2019 yılı için vergi dilimleri şöyle sıralanmıştır:

  • 000 TL’ye kadar yüzde 15
  • 000 TL’nin 18.000 TL’si için 2.700 TL, fazlası için yüzde 20
  • 000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL, fazlası için yüzde 27
  • 000 TL’den fazlası için yüzde 35

Kira Gelirinde İstisna Uygulaması Nedir?

Konut kira gelirlerinden elde edilen kazancın istisna tutarının altında olması durumunda kiraya verenin vergi dairesine mükellefiyet kaydı oluşturmasına ve beyanname vermesine gerek yoktur. Kira gelirleri 2 eşit taksitte vergi dairelerine ödenmektedir. İlk taksitin ödemesi mart ayının içinde, ikinci taksitin ödemesi ise temmuz ayındadır. Kira geliri vergisi hesaplanırken ortaya çıkan tutar, vergi dairelerine ya da vergi tahsile yetkili olan banka şubelerine ödenebilmektedir. Kira gelir vergisi hesaplama işlemleri, konut ve iş yerlerinde farklı değildir ancak iş yeri kira gelirinden vergi kesintisi (stopaj) yapıldığında, gelirlerinin brüt tutarının beyanname verme sınırını aşması durumunda beyanname verilmesi gerektiği bilinmelidir. Tüm bu bilgiler ışığında istisna uygulaması ile beraber gerekli hesaplamaların nasıl yapılacağını takip edebilirsiniz.